Flomsikring Otta sentrum - Informasjon fra NVE juli 2025

Prosjekteringen av flomsikring av Otta sentrum pågår for fullt, og nedenfor finner dere litt informasjon og noen illustrasjoner over noe av det som er under arbeid. Selv om det er langt fram til byggestart, vil vi tidlig på høsten starte arbeidet med å planlegge den omfattende byggeperioden.

NVE i samarbeid med Sel kommune vil fortsette å invitere til åpne møter og åpent kontor når vi har ny informasjon som vi mener innbyggere, organisasjoner og næringsdrivende skal kjenne til. Det vil også bli egne møter for spesielt berørte grunneiere og næringsdrivende til høsten.

Vi jobber hele tiden for åpenhet og positivt engasjement rundt arbeidet med flomsikring av Otta sentrum, og oppfordrer alle til å komme på møter og bruke mulighetene til medvirkning.

Sikring av Søre Kleivrud mot flom og flomskred

Prosjektet har sett nærmere på mulighetene for å sikre Søre Kleivrud mot flom og flomskred i Kleivrudbekken, og det er laget en rapport om tiltaket (FFAG-RAPP-003 B02).

Det blir foreslått å bygge en skredvoll som skal lede eventuelle flomskred/flom forbi bebyggelsen på gården. Øvre deler av vollen planlegges med tørrmur, som går over i en betongkonstruksjon ved midten, dette for å spare plass rundt husene. Rapporten beskriver også konsekvenser av tiltaket for naturmangfold, landskap, kulturmiljø, landbruk og allmenne interesser. Det har vært en begrenset høring av rapporten hos Sel kommune, grunneier, nabo og Innlandet fylkeskommune. Endelig versjon vil bli gjort ferdig etter sommeren.

 

Designrapport flomvoller

Den helhetlige flomsikringen for Otta vil bestå av flomvoller med og uten spunt med dreneringsrør på innsiden, og pumpestasjoner som pumper lekkasjevann og overflatevann ut i elvene ved flom.

Norconsult har i vår vurdert nærmere detaljer knyttet til flomvoller og spunt, for å kunne definere «fotavtrykket» av sikringstiltaket på bakken. Formålet har også vært å peke på hvilke konsekvenser tiltaket vil få for eksisterende infrastruktur, bebyggelse og bymiljø.

Arbeidet er samlet i en rapport som heter Designrapport flomvoller. Rapporten beskriver også hvilke forutsetninger som er lagt til grunn på den enkelte delstrekning, som valg av oppbygning, dybde, høyde, utstrekning, geometrisk utforming og geoteknisk stabilitet. Sel kommune får rapporten til gjennomgang i september. 

Oppsummert er total lengde på flomsikringen 4300 meter hvorav ca. 1100 meter er flomvoll med tetningsgrøft, ca. 1300 meter er flomvoll med spunt som tetning og ca. 1900 meter kun er spunt. Flomsikringen vil få en høyde på maks 3 meter over eksisterende terreng/ny elvepromenade, men høyden vil variere over strekningen. Bredden på topp flomvoll er generelt 4 meter. 

Nedenfor er vist noen figurer fra rapporten. 

 

Figuren viser flomvoll og organisatoriske tiltak (bjelkestengsel) ved Lågen kjørebru. Illustrasjon: Norconsult - Klikk for stort bildeFiguren viser flomvoll og organisatoriske tiltak (bjelkestengsel) ved Lågen kjørebru. Illustrasjon: Norconsult

 

Figuren viser forslag til nyplanting av hengebjørk på innsiden av flomvollen og etablering av sittebenker langs gang- og sykkelvegen. Illustrasjon: Norconsult. - Klikk for stort bildeFiguren viser forslag til nyplanting av hengebjørk på innsiden av flomvollen og etablering av sittebenker langs gang- og sykkelvegen. Illustrasjon: Norconsult.

 

Figuren viser spunt i vegskulderen langs riksveg 15. Spunten vil delvis erstatte dagens autovern. Illustrasjon: Norconsult. - Klikk for stort bildeFiguren viser spunt i vegskulderen langs riksveg 15. Spunten vil delvis erstatte dagens autovern. Illustrasjon: Norconsult.

 

Tilbaketrukket flomvoll

Det å etablere en helhetlig flomsikring vil påvirke elvesystemene, grunnvannet og landskapet i stor grad. Vi må derfor planlegge avbøtende tiltak og legge til rette for bevaring, beskyttelse og restaurering av naturverdier av et visst omfang i prosjektområdet. Det er også noen lover og retningslinjer vi må forholde oss til, for eksempel Statlige planretningslinjer, Vannressursloven, Naturmangfoldloven m.fl.

Prosjektet ser derfor på mulighetene for å åpne Kleivrudbekken, og på mulighetene for å etablere en tilbaketrukket flomvoll på enkelte strekninger. Her har vi best muligheter i de nordre områdene, og effekten for naturen vil være størst ved å gjøre tiltak i tilknytning til Lågen. Her vil tiltak medvirke til å styrke naturverdier også lenger opp og lenger ned i vassdraget, og ha positiv betydning for vandrende bestander av fisk, fugl, flaggermus og insekter som veksler mellom gode områder.

NVE har en målsetting om å ivareta naturen best mulig, og sørge for en helhetlig løsning som er innenfor lovverket. I figuren nedenfor er det vist et eksempel på hvordan en tilbaketrukket løsning kan utformes. Her er det lagt inn noen enkle tiltak med hensyn på rekreasjon, i kombinasjon med naturområder. 

 

Figuren viser et eksempel på utforming av areal ved en tilbaketrukket flomvoll. Illustrasjon: Norconsult. - Klikk for stort bildeFiguren viser et eksempel på utforming av areal ved en tilbaketrukket flomvoll. Illustrasjon: Norconsult.

 

Tekst: Grete Hedemann Aalstad, prosjektleder NVE