Åsårgruvene

Ressurstype: Basemetaller, kobber. Dagbrudd og stoller med vernestatus 2. 

Eiendomsnavn: Kleivsletten (Gnr/Bnr: 214/6), Kleivteigen (Gnr/Bnr: 214/7), Åsåren nedre (Gnr/Bnr: 216/4), Grubeteigen (Gnr/Bnr: 216/8), Haugen (Gnr/Bnr: 216/53), Aasaaren øvre (Gnr/Bnr: 216/1)

Historikk

Dagbruddet i Åsårgruva - Klikk for stort bildeDagbruddet i Åsårgruva Kjell R. Voldheim

Gruvefeltet ved Veggumskampen ble trolig åpnet på 1600-tallet som en gruve til Gudbrandsdalen Kobberverk eller Sel Kobberverk som det benevnes i dag. Det ble drevet en omfattende dagstrosse ned til - 35 meter. Bergrom med strosser og tverrslag er fremdeles farbare, og vi finner flere profiler fra fyrsettingsdrift og kruttboringsmerker. Senere ble denne driften løst av to lengre stoller med gjennomslag under en prøvedrift i tidsrommet 1908-1912.

Leder for dette arbeidet var "gruvekaptein" Johan Sundt opprinnelig fra Vågå. Den totale lengden av stoller med tverrslag er ca. 1100 meter.

Beskrivelse

Åsåren Gruve eller Åsårgruvene ligger på et grønnsteinsfelt ved foten av Veggumskampen. Gruvene ligger i tre nivåer i den bratte lia ca. 300 meter vest for Åsårbrua over Ottaelva. Gruveområdet omfatter en større dagåpning / sjakt fra 16-
1700-tallet som er drevet ned til -39 meter. Denne er senere løst med to stoller i nivå –52 og –84 meter. Stollene er fra en prøvedrift 1908-12. Det finnes videre flere hustufter, stollpåhugg og skjerp i området. Fra dagåpningen på det øvre området går det en gammel malmveg østover et stykke før det avskjæres av en ny skogsbilveg og nyere boligeiendommer. På nordsiden av Ottaelva finnes også en stoll som er drevet 33 meter inn under en bratt kolle.

Gruveområdet er i relativt god tilstand. Lokalitetene er overgrodde og til dels overvokst med skog. Dagåpning og stoller er sikret med standard gjerder og låste stålporter. De siste sikringene ble utført av Bergvesenet i samarbeid med lokalt firma sommeren 1995.

Stollene er i meget god tilstand.

Vurdering

Åsårgruvene har i dag vernestatus som regionalt verneverdig. Gruvene inngår i et helhetlig teknisk-industrielt miljø rundt Otta og videre opp dalen mot Lalm, som har nasjonal verdi. Kulturminnene har høy regional verdi, mens miljøet som helhet vurderes av fylkeskommunen å ha nasjonal verdi.


Vi har vekta Åsårgruvene til verdi-kategori 2, men anbefaler at det blir arbeidet for å få det opp til verdi-kategori 1, og få vernet hele området. I dag er det lagt inn hensynssoner. Videre anbefalte tiltak vil være å synliggjøre og tilrettelegge for
publikum.

Kart som viser hvor Åsåren gruve er.  - Klikk for stort bildeObjekt til kart: Åsåren gruve, dagstrosse og stoller Norges kartverk