Ofte stilte spørsmål

Her prøver vi samle og svare på de spørsmål vi får mange av angående koroanaviruset og sistuasjonen i Sel.

 

Mitt barn har kronisk sykdom eller nedsatt immunforsvar, bør jeg holde det hjemme fra skolen/barnehagen?

Nei, vi har ikke vedvarende smittespredning i Norge per i dag. De som har vært utsatt for smitte, blir satt i hjemmeisolering. Det er ingen anbefaling om at risikogrupper skal holdes hjemme fra skolen. Det er uansett viktig å ha fokus på god håndhygiene. Ta kontakt med fastlege ved bekymring.

Hva hvis jeg bare er bekymret for barnet mitt, bør jeg holde det hjemme fra skolen/barnehagen?

Dersom ditt barns barnehage eller skole er åpen er det ingen grunn til å holde barnet hjemme pga. frykt for koronasmitte, og ordinære fraværsregler gjelder. 

Hvis vi er satt i karantene, hvor lenge må den vare?

Anbefalingene fra FHI er 14 dager karantene etter siste kontakt med den smittede.

Når må man i karantene?

  1. Hvis du nylig har kommet hjem fra et opphold i et område med vedvarende smitte (som f.eks. Nord-Italia eller Kina, se fhi.no for oppdatert informasjon). 
  2. Hvis du har vært i kontakt med person(er) som har fått påvist smitte.

Hva vil det si å være i karantene?

Det finnes tre grupper som holder seg hjemme nå:

  1. Hjemmeisolering er for de som er bekreftet syk eller mistenkt syk
  2. Hjemmekarantene er for de som har hatt nærkontakt med en som er smittet
  3. Hjemme fra jobb (ikke karantene) gjelder helsepersonell som har vært ute i område med vedvarende smitte eller bedrifter som selv har bedt ansatte om å ha hjemmekontor

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler hjemmekarantene for dem som har hatt nær kontakt med/bor sammen med et bekreftet smittetilfelle.

Personer som sitter i hjemmekarantene kan gå ut av eget hjem, ifølge FHI, men anbefales å unngå nær kontakt med andre.

Det betyr å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser og ikke ta offentlig transport og unngå andre steder der man lett kommer nær andre, dette gjelder  f.eks. butikker og utesteder. 

Dersom man derimot er i isolasjon, MÅ man holde seg innendørs.

Personer som bare er hjemme fra jobb (har arbeidsrestriksjon) som føre var-prinsipp, kan leve som normalt, men skal ikke gå på jobb eller ha sosial omgang med arbeidskolleger.

Hvem bør i karantene?

Har du vært i risikoområder med vedvarende spredning og som har fått symptomer på smitte, bør du i karantene. Også dersom du har vært i kontakt med syke personer fra risikoområder.

Karantenetiden hjemme er 14 dager. Fastlege eller arbeidsgiver kan bestemme at du skal i karantene, selv om du ikke har symptomer, for å være føre var. Les mer om dette på Folkehelseinstituttets sider.

Hvis et familiemedlem under samme tak har vært i kontakt med smittet person, men ikke er syk selv. Må da resten av familien i karantene og/eller testes?

Ditt familiemedlem må være 14 dager i karantene etter siste kontakt med den som var syk. Dere andre trenger ikke være i karantene, med mindre dere har vært i direkte kontakt med smittet/syk person. Det anbefales ikke test for personer uten symptomer. Hvis den som er definert som nærkontakt blir syk, må alle i isolasjon.