Se opp for vaksinesvindel!

Vaksinasjon mot Covid-19 er noe store deler av befolkningen er opptatt av og venter på. Samtidig vet vi at svindel og spredning av skadevare er utbredt i andre land, og at dette også rammer Norge for tiden.

Ulike kommunikasjonskanaler benyttes av svindlere for å nå frem til ofrene. Det er observert svindel via telefonoppringninger, tekstmeldinger, eposter, meldinger via sosiale medier, osv.

Sel kommune vil presisere at alle som skal bli vaksinert blir oppringt fra helse- og omsorgstjenesten for å komme til time. Får du telefon fra noen andre enn dette kan det bety at det er svindelforsøk. Ingen kontaktes via e-post eller sosiale medier.

Det er ingen form for egenandel eller krav om betaling for vaksinasjonen. Vi vil heller aldri be om å få dine bankopplysninger. Blir du kontaktet av noen som utgir seg for å være fra Sel kommune og krever betaling for vaksinasjon eller vil ha bankopplysninger, ber vi deg om å være på vakt og ikke gi fra deg dette.

Basert på erfaring forventer Nasjonal Sikkerhetsmyndighet ved Nasjonalt Cybersikkerhetssenter (NCSC) at svindelforsøkene vil øke i omfang i tiden fremover.

Svindlernes metoder vil variere:

• Mange av svindlerne vil trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten må selv dekke en «egenandel». Vi har sett tilfeller der innbyggere fikk telefonoppringning som tilsynelatende var fra et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling.
  • Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus.
  • Det kan dreie seg om mer «tradisjonelle» motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm). Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for utpressing av offeret senere.

Koronavirus Beredskapstelefon
Har du spørsmål knyttet til korona og smitte?

Åpningstider:  mandag kl. 09-12, tirsdag kl. 10-12, onsdag - fredag kl. 09-12

Korona Vaksinetelefonen
Har du spørsmål om koronavaksinasjon?

Åpningstid: mandag, onsdag, fredag kl. 10-13