Samfunnet åpnes gradvis og kontrollert fra 20. april

Regjeringen varslet 7. april en gradvis og kontrollert gjenåpning av samfunnet fra 20. april. Barnehager, skolefritidsordningen (SFO) og småtrinnet på skolene (1.–4. trinn) skal åpnes gradvis. Dette skal skje i tråd med nasjonale smittevernregler som skal utarbeides i samråd med Folkehelseinstituttet (FHI). Enkelte næringsvirksomheter vil også gradvis åpnes. For mer utfyllende informasjon om de nye og endrede tiltakene, se pressemelding fra Regjeringen.

Sandbu barnehage - Klikk for stort bildeSandbu barnehage

Her er de viktigste endringene:

20. april: Barnehagene kan åpne. Forutsetningen er at dette kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Barnehagene kan bruke tiden frem til 27. april for å forberede åpningen dersom de trenger det. Det vil bli sendt ut egen informasjon til foresatte i Sel kommune om gjenåpningen.

27. april: Skolene åpner for 1. – 4. trinn i grunnskolen. Skolefritidsordningen åpner også.  Videregående skoler åpner for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2. Forutsetningen er at dette kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Foreldre/foresatte og elever vil få egen informasjon fra skolene om gjenåpningen.

Det vil bli laget en veileder og kompetanseopplegg slik at skoleeier og ansatte får tydelige, konkrete råd om hvordan de skal forholde seg. Det blir unntak for barn i risikogruppene og for barn som lever sammen med familiemedlemmer i risikogruppene, for å minimere risiko for alvorlig sykdom. Disse vil fortsatt få fjernundervisning.

Hytter
20. april:
 Forbudet mot å overnatte på fritidseiendom oppheves.

Virksomheter
20. april:
 Mange helsefaglige virksomheter med en-til-en-kontakt, som fysioterapeuter og psykologer, har ikke hatt mulighet til å drive sin virksomhet fullt ut. Nå vil de kunne drive mer som vanlig dersom forskriftsfestede krav om smitteverntiltak følges. Det skal utvikles bransjestandarder i samråd med Folkehelseinstituttet og bransjen.

27. april: Tjenester med en-til-en-kontakt som frisører og hudpleiere vil kunne holde åpent hvis de oppfyller krav om smitteverntiltak. Før gjenåpning skal det utvikles smittevernkrav i samarbeid mellom bransjen og Folkehelseinstituttet. Dersom bransjeavtale om smittevern kan overholdes, kan også slike virksomheter åpne tidligere enn 27. april.

Forbudet mot kultur- og idretts- og andre arrangementer som ikke ivaretar grunnleggende krav til smittevern vil gjelde frem til 15. juni.

Disse tiltakene er uendret:

• Hyppig håndvask og desinfisering.
  • Karantene eller hjemmeisolasjon ved sykdom, nærkontakt med syke, hjemkomst etter utenlandsreiser m.m.
  • Unngå håndhilsing og klemming.
  • De som bor sammen kan omgås som normalt.
  • Husk god hoste- og nysehygiene.
  • Skoler fra 5. – 10. trinn vil fortsatt være stengt, og elevene får hjemmeundervisning.
  • Videregående skoler og høyere utdanningsinstitusjoner vil fortsatt være stengt, med de unntakene som er meddelt 7. april.
  • Avstandsbegrensning på én meter utendørs og to meter innendørs, unntatt for familiemedlemmer og de som lever i samme husstand. I butikker og apotek hvor to meter kan være vanskelig å overholde, bør man ha en avstand på minst én meter.
  • Maksimalt fem personer kan være sammen utendørs, unntatt familie og husstandsmedlemmer.
  • Det oppfordres til å unngå å bruke kollektivtransport, og unngå unødvendige fritidsreiser.
  • Helsemyndighetene anbefaler hjemmekontor hvis det er mulig, og dette avklares med arbeidsgiveren.
  • Treningssentre, svømmehaller, badeland og lignende er stengt.
  • Det er ikke tillatt med besøk på sykehjem og andre institusjoner for sårbare grupper.
  • De fleste serveringssteder vil være stengt, med unntak av de som serverer mat og kan overholde regelen om minst to meters avstand mellom gjestene og de som serverer, og ivaretar andre grunnleggende krav til smittevern.
  • En rekke offentlige tjenester holder stengt, som passkontorer, politiets publikumstjeneste, biblioteker etc.
  • Strengere grensekontroll – utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge vil bli bortvist fra grensen.
  • Utenriksdepartementet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

Koronavirus Beredskapstelefon
Har du spørsmål knyttet til korona og smitte?
Mobil 469 08 342

Åpningstid: man-, ons-, tors- og fredag kl 08.00-10.00, tirsdag kl 10.00-12.00, lørdag og søndag stengt.

Klikk her for informasjonssiden