I forslaget til ny feie- og tilsynsforskrift blir det foreslått at eier av byggverket med ett eller flere fyringsanlegg skal betale et årlig gebyr for feie- og tilsynstjenesten, uavhengig av om fyringsanlegget er i regelmessig bruk eller ikke. For å få fritak fra gebyrplikt må fyringsanlegget være tilfredsstillende sikret mot bruk, det vil si en fysisk adskillelse av ildsted fra skorsteinen.
Det er kommunestyret som årlig fastsetter gebyrene, og satsene fremkommer av gebyrregulativet. Det beregnes et årlig gebyr som er uavhengig av om det faktisk er utført feiing eller tilsyn. Et årlig gebyr og ikke at faktisk utført feiing eller tilsyn utløser gebyr, sikrer en forutsigbar årlig inntekt til kommunen og redusert følsomhet for gebyrsvingninger som følge av varierende selvkostresultat. I tråd med selvkostprinsippet skal gebyret dekke kommunens utgifter til både feiing og tilsyn av fyringsanlegg.
Gebyret per eiendom fastsettes etter antall pipeløp tilknyttet eiendommen. Kommunen har anledning til å gi rabatt dersom det er flere pipeløp på samme eiendom. Kommunen har også mulighet til å differensiere gebyret basert på hyppighet for feiing/tilsyn gitt en risikovurdering.
Det vil kunne påløpe engangskostnader knyttet til risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) når kommunene nå er gjort ansvarlig for feiing og tilsyn av fyringsanlegg i fritidsboliger. Tidligere måtte eiere av fritidsboliger selv bestille feiing eller tilsyn. Det er derfor lagt opp til at kommunen kan differensiere gebyret for fritidsboliger. Mange av fritidsboligene ligger utenfor allfarvei, noe som kan kreve bruk av spesialkjøretøy og lignende for å komme frem. Kommunen har derfor mulighet til å belaste et tillegg i det ordinære gebyret dersom det ikke er kjørbar vei frem til eiendommen. Ved tvil om veien er kjørbar eller ikke, er det kommunens syn som er avgjørende.
Dersom eieren av eiendommen ikke er tilstede, eller dersom forholdene ikke er lagt til rette for forsvarlig feiing, så medfører det at feieren må tilbake til vedkommende eiendom ens ærend. Dette er en betydelig tidstyv og et særskilt gebyr knyttet til bomturer er foreslått som et virkemiddel for å redusere omfanget av dette. Gebyret for bomtur, i forskriften benevnt som «særskilt gebyr», må være knyttet til gjennomsnittlig faktiske kostnader til merarbeidet dette medfører. Gebyret kan ikke inneholde et element av straff. Gebyret kan forsøksvis settes til 2 ganger årsgebyret, tilsvarende kostnaden for ca. to timers arbeidstid, herunder reisevei tur/retur.
Feiing/tilsyn skal varsles i god tid, og det er anledning for eier til å be om utsettelse. Det er i forskriften forutsatt at varsel om feiing/tilsyn og fristen for å melde om utsettelse av feiing eller tilsyn fastsettes i gebyrregulativet. Dette gjør det enkelt å regulere fristen dersom det er behov for dette.
Det er intensjonen at den nye forskriften for Sel kommune skal tre i kraft og anvendes i løpet av 2021. Forskriften må i forkant av dette på høring og vil måtte vedtas av kommunestyret.