Olav Bismos bauta

Olav Bismos bauta renoveres

Bautaen som står i stasjonsparken på Otta skal nå renoveres med rensing og ny skrift. Dette blir utført 18. april, så da vil den framstå i bedre stand til maidagene.

Olav Bismo (1917–1944) fra Otta var motstandsmann under andre verdenskrig. I dagligtale ble han kalt Ola og var eldst av sju søsken. Ola var aktiv i lokalmiljøet, blant annet med musikk, idrett og amatørrevyer. Han var kretsmester i høydehopp.

Da krigen kom var han formann i Otta Idrettslag. Arbeidet sitt hadde han på Otta Apotek, som altmuligmann. Han deltok i felttoget på Østlandet i aprildagene, og etter kapitulasjonen kom han raskt med i motstandsbevegelsen. Bismo ble avsnittsjef i Milorg.

Lokalhistoriker Per Erling Bakke skriver at «Tyske gestapister og deres norske medhjelpere var stadig på ferde for å avsløre dem som drev motstandsarbeid. Lørdag morgen den 21. oktober 1944 ble Olas skjebnedag. En norsk gestapomedhjelper skjøt og såret ham med tre revolverskudd i barndomsheimen». Bismo døde på Lillehammer sykehus natt til 22. oktober.

Drapsmannen, gestapisten Arne Braa Saatvedt, ble høsten 1945 dømt til døden for drapet på Bismo og mishandling av en fange i Hamar kretsfengsel. Dommen ble fullbyrda på Akershus festning 20. oktober.

I jernbaneparken på Otta står det en bautastein som hedrer Olav Bismo. Olav Bismos gate er også oppkalt etter han.

Kilde: www.selhistorie.no

Tips en venn Skriv ut
Publisert 08. april 2016 av Eva Martinsen