Bruk refleks

Den nasjonale refleksdagen markeres torsdag 19. oktober

Torsdag 19. oktober markeres Den nasjonale refleksdagen for 12. gang. Visste du at bare 4 av 10 voksne opplendinger bruker refleks? Dette viser en offisiell telling på 10 steder i Oppland i november 2015.

Bakgrunnen for Refleksdagen er den nasjonale målsettingen om refleksbruk. Den sier at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder, og 60 prosent skal bruke refleks på landet, i 2018.

 

Det er laget vel 90 millioner refleksenheter siden midten av 1950-tallet og de finnes i de fleste hjem – i skuffer og skap. Så oppfordringen er at vi alle sammen finner de fram igjen! Hvis du tar turen innom Sel rådhus så deler vi ut gratis refleksarmbånd.

Refleksband \\

Godkjent som trafikksikker kommune

Sel kommune ble i 2015 godkjent som trafikksikker kommune. I Nord-Gudbrandsdal er det kun Sel og Lesja som er godjent som trafikksikker kommune.
Alle skoler og barnehager i kommunen har blant annet integrert trafikkopplæring i sine planer, med skriftlige rutiner for ulike situasjoner i trafikken og med forpliktelser om smarbeid rundt trafikksikkerhet med foreldre.
Sel kommune har også egne retningslinjer for tjenestereiser i forhold til trafikksikkerhet, vedtatt av kommunestyret i april 2015.

Les mer om Trafikksikker kommune her

Fakta om refleks

  • Om lag 35 prosent av dødsulykkene med gående skjer i mørket.
  • Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.
  • Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med rundt 85 prosent.
  • Tenk deg at du går uten refleks i mørket langs en vei. Da vil en bilfører som kjører i 50 km/t ha to sekunder på å oppdage deg. Med refleks vil bilføreren ha 10 sekunder til rådighet. Det kan redde livet ditt!
  • Bruk refleks selv om det er gatelys. Flest fotgjengerulykker skjer i byene.
  • Refleksen bør henge i knehøyde.
  • Refleks er forbruksvare, slitasje gjør at den virker dårligere.

 

 

Tips en venn Skriv ut
Publisert 16. oktober 2017 av Eva Martinsen | Oppdatert 17. oktober 2017