Illustrasjon allemannsretten

Friluftslivets år 2015

Allemannsretten

Høstens store kampanje om allemannsretten er nå godt i gang. Allemannsretten er nøkkelen til de gode opplevelsene i naturen og målet med kampanjen er å øke folks bevissthet om allemannsretten og de svært gode mulighetene som alle i Norge har til å utøve friluftsliv. Kjernebudskapet i kampanjen er å vise frem alle de muligheter som allemannsretten gir oss, og samtidig informere om de hensyn vi må ta når vi er ute i skog og mark (rettigheter vs. plikter).

Dette vil være en lavterskelkampanje som primært henvender seg til folk som vil lære mer om allemannsretten. Her vil det, som i resten av Friluftslivets år bli et særlig fokus på barn, ungdom og barnefamilier.

Hva er allemannsretten ?

Allemannsretten er en samlebetegnelse på retten alle og enhver har til å være i naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen. Den gjelder når du er i skogen, på fjellet, sjøen og elven, i vannene. Du kan også høste av naturen: plukke bær, sopp og blomster, eller fiske saltvannsfisk.

Ta testen og finn ut hvor mye DU vet om allemannsretten


Friluftslivets år har også laget 9 Youtube filmer (en for hver uke i kampanjen), som tar opp ulike rettigheter/plikter under tema ferdsel, opphold og høsting. Disse filmene vil lanseres hver onsdag i kampanjeperioden og følger ukens tema som dere finner her:
 

Uke 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Tema Høsting Ferdsel Opphold Høsting Ferdsel Opphold Høsting Ferdsel Opphold
  Bær Sykling Telting Sopp Padling Bål Fiske Vandring Rasting


Tema i uke 38: Ferdsel / Padling
Allemannsretten sier at du har lov til å ro og padle fritt på sjøen, innsjøer og i elver. Husk å spørre eieren hvis du vil legge inntil en privat brygge.

Følg med på de ulike tema hver uke framover i kampanjeperioden

 

 

Tips en venn Skriv ut
Publisert 18. september 2015 av Eva Martinsen | Oppdatert 18. september 2015